Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze met als doel de gezondheid en de lichaamsbalans te herstellen, door middel van het stimuleren van acupunctuurpunten. Meestal worden hiervoor zeer dunne naalden gebruikt die op specifieke plekken in de huid worden geprikt. Acupunctuur is van oorsprong oosterse, medische behandelwijze. Het is een onderdeel van de TCM(traditionele Chinese Geneeskunde). Door meerdere acupunctuurpunten aan te prikken, wordt niet alleen symptoom, b.v. pijn behandeld, maar de gehele functie wordt hersteld. Acupunctuur is dus holistisch.

Fong's Chi massage en acupunctuur praktijk in Almere buiten, logo

Voor welke klachten/ ziekten wordt acupunctuur gebruikt?

Acupunctuur wordt veelvuldig toegepast bij RSI klachten, hoofdpijnklachten, spierpijn, aandoeningen van de nek, rug en gewrichten, menstruatieproblematiek, vermoeidheidsklachten, maag-darmklachten. Maar ook wordt acupunctuur toegepast bij allergieën, burn-out, huidaandoeningen enz. Volledige lijst met acupunctuur indicaties staat in World Health Organization (WHO).

In mijn afstudeerscriptie voor Acupunctuur heb ik over sportblessures en of deze behandeld kunnen worden met acupunctuur. Uit mijn thesis kan ik concluderen dat acupunctuur zeker een bijdrage levert voor sportblessures. Het zorgt dat de pijn en zwelling van blessure vermindert maar ook dat Qi en Bloed bij de aangedane plek beter gaat circuleren. Hierdoor kan stagnatie niet ophopen en voorkomt het bi syndroom op latere leeftijd. Ook wordt herstel tijd verkort.

Wat zijn de voordelen van acupunctuur?

Acupunctuurbehandelingen worden over het algemeen en mits goed uitgevoerd, gezien als veilig. Er zijn weinig complicaties bekend en een behandeling met acupunctuur is goed te combineren met andere westerse behandelingen. In mijn praktijk combineer ik massage en acupunctuur. Acupunctuur behandelingen dienen in veel gevallen als complementair gezien te worden en niet ter vervanging van westerse behandeling. Acupunctuur is ook frequent van grote waarde voor patiënten die uitbehandeld zijn in de westerse geneeskunde.

Acupunctuur behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt er een uitgebreide anamnese en zo nodig lichamelijk onderzoek gedaan. Er wordt vervolgens een behandelplan opgemaakt. Het effect van de acupunctuurbehandeling zal niet bij iedereen na de eerste behandeling merkbaar zijn. Hierdoor zijn meerdere behandelingen nodig afhankelijk van de klacht. Er worden kleine steriele naalden gebruikt. Bij het plaatsen van een acupunctuurnaald kan een kortdurend prikkend gevoel geven. Nadat de naald is ingebracht zal dit snel wegzakken en in principe wegblijven.

Acupunctuur Fong's Chi Almere